Onderdeel van De Staat van Stasse en Audiocollectief Stereotiek

Filosoferen om te reprogrammeren

De Franse filosoof Fabrice Midal (55) schreef in zijn nieuwe boek dat drie minuten filosoferen dé ideale manier is om je blik open te houden. Stagiair Joost Harink (19) ging met het boek de straat op om met complete vreemdelingen een filosofische quote uit het boek te behandelen.

Drie minuten of 180 seconden
“Drie minuten filosoferen, dat is genoeg.” aldus de Franse filosoof Fabrice Midal. Hij schreef het boek ‘Drie minuten filosofie’. Een boek waarin elk hoofdstuk begint met een quote van een kunstenaar, schrijver of dichter. Het is de bedoeling om die tekst voor 180 seconden te analyseren. Op die manier zou je met een andere blik naar de wereld gaan kijken en dat is hard nodig volgens Midal.

“In onze wereld is de druk om perfect te zijn te groot.” ” Ik wil hierdoor mensen stimuleren om een open blik te houden, juist in deze moderne wereld.” Je kan je nu afvragen waarom juist filosoferen daarmee helpt, daar heeft Midal een heel simpel antwoord op: Het brengt ons in verwarring. “Het wil ons niet geruststellen, maar schudt ons wakker en verheldert daardoor onze kijk en denken.”


Wanneer je zelf aan het woord bent, vertel je alleen maar dingen die je al weet. Als anderen praten, kun je nieuwe dingen horen.”

Socrates
Tijdens het schrijven van het boek gebruikte Fabrice veel van de technieken van de Grieks-Atheense filosoof Socrates (400 v. Chr.). De manier van filosoferen was volgens Socrates niet tegen elkaar praten, maar met elkaar. “Hij verklaarde juist dat hij niks wist, dat was volgens hem alleen een staat waarin goden zich in vonden. Omdat Socrates niet naar dat onmogelijke beeld wilde streven, besloot hij zich op de echte mens te focussen. Hij zei dan ook: ‘Laten we mens zijn. “Daar hebben we alles bij te winnen’.” vertelt Midal.

Stagiair van ‘De Staat van Stasse’ Joost Harink deelt samen met Fabrice Midal de passie voor Socrates. Hij leest een boek dat gaat over hoe je in deze moderne wereld een diep gesprek aan kan gaan met mensen, zonder dat je ze heel goed kent. “Ik herken die manier van filosofie van Socrates nog van mijn economie leraar op de middelbare school. Hij vertelde eens: ‘Wanneer je zelf aan het woord bent, vertel je alleen maar dingen die je al weet. Als anderen praten, kun je nieuwe dingen horen.’ “Dat heeft de interesse in filosofie wel aangewakkerd.” Harink was dan ook erg benieuwd naar de werking van het boek van Fabrice Midal.

In de praktijk
Om dit in de praktijk te brengen besloot de redactie van De Staat van Stasse hun stagiair met een quote uit het boek van de Franse filosoof de straat op te sturen. Om op zoek naar vreemden te gaan waar hij drie minuten mee ging filosoferen. Het leverde mooie en inspirerende gesprekken op. Hij maakte er een montage van: